arrow_drop_up arrow_drop_down

Stressologie is een revolutionaire methode voor het verminderen van stress- en burn-out klachten. 

Stress wordt doorgaans beschouwd als een psychisch probleem maar het is meer een lichamelijke reactie op een potentieel gevaarlijke situatie. Stressologie is een methode waarbij je op meerdere niveaus werkt aan het verminderen van je stress. Het gaat veel verder dan alleen een benadering vanuit de psyche, wat nu gebruikelijk is. Ook je lichaam en leefstijl, je persoonlijkheid, je mentaliteit en gevoelens en emoties worden meegenomen in Stressologie.
Jurgen Spelbos Stressologie

Jurgen Spelbos, oprichter van Centrum voor Stressologie:

Stress is veel schadelijker dan de meeste mensen weten maar er is ook veel meer aan te doen dan we denken. 


Dat stress kan leiden tot een burn-out weten de meesten van ons nu wel. Vijftien procent van de werkende vrouwen hebben een burn-out gehad de afgelopen jaren en negen procent van alle werkende mannen. En dan te bedenken dat een burn-out maar een van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook depressief van worden of ziek. Veel mensen hebben niet door dat stress de onderliggende oorzaak is van hun ziekte. Dat zijn met name mensen die meerdere klachten hebben, in meerdere stelsels van hun lichaam (ademhaling, spijsvertering, luchtwegen, nieren, klieren, huid etc.). Bij 2 of meer stelsels bestaat er een hele grote kans dat chronische stress de onderliggende oorzaak is. 


Mijn eigen fysieke aftakeling begon met likdoorns (huid) en permanent ontstoken sinussen (luchtwegen). Veel mensen weten dit niet en zijn bezig met symptoombestrijding en beseffen niet dat ze ziek zijn door chronische stress. Ze pakken de oorzaak niet aan waardoor de klachten alsmaar groter worden.

Samen op zoek naar de oorzaak van je klachten

10+ 

jaren ervaring

1.000+

tevreden klanten

15+

stressologen

Misschien herken je dit wel:

"Vage" klachten

waar geen oplossing voor is

Vermoeidheid

en slecht slapen

Niet kunnen concentreren

je bent snel afgeleid

Je ergert je sneller

aan mensen en situaties

Besluiteloosheid

je neemt geen beslissingen

Niets afmaken

met van alles bezig zijn

Stressologie maakt je Stressbestendiger!

Zodat je beter met spanning om kunt gaan, en de druk uit je omgeving zonder problemen kunt verdragen!

Bekend van:
Nederlands Dagblad, Financiële Dagblad, Flair, Margriet, Santé, Yogakrant, Sportrusten, PienTV, Podcast Patrick Kicken, De hippe vegetarier, MNLK.NL, Healthy, De Vechtstroom, BNR Nieuwsradio, NPO Radio2

Eerst fysiek herstel, daarna mentaal.

Aan de slag!

Test je stresslevel

Uitgebreide stress test

Lees het boek

Minder stress met stressologie

Coaching

Team van stressologen

                                   

Veelgestelde vragen Stressologie

Hoe omschrijf je Stressologie in het kort

Stressologie is een methode waarbij je op meerdere niveaus werkt aan het verminderen van je stress. Het gaat veel verder dan alleen een benadering vanuit de psyche, wat nu gebruikelijk is.

Stressologie zorgt ervoor dat je stressbestendiger wordt, zodat een burn-out voorkomen kan worden.

Waarin verschilt Stressologie van andere methodes die stress aanpakken?

De meeste methodes zijn de snelle, zaligmakende oplossingen. Zo is volgens de aanbieders van bijvoorbeeld mindfulness dit dé oplossing tegen stress. Mindfulness is prima maar het is maar één van de honderden oplossingen voor stress.

Je kunt mediteren tot je een ons weegt maar als een magnesiumtekort de oorzaak is van je stress zul je met meditatie niets opschieten.

Stressologie is een integrale oplossing, de eerste die er is voor zover wij weten

Wat is de missie van Centrum voor Stressologie?

Stress is veel schadelijker dan de meeste mensen weten maar er is ook veel meer aan te doen dan we denken. En daar willen wij aandacht voor vragen.

Dat stress kan leiden tot een burn-out weten de meesten van ons nu wel. Vijftien procent van de werkende vrouwen hebben een burn-out gehad de afgelopen jaren en negen procent van alle werkende mannen. Afgezet op een beroepsbevolking van negen miljoen is dat dik een miljoen mensen, dat is een absurd aantal.

En dan te bedenken dat een burn-out maar één van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook depressief van worden of ziek.
Veel mensen hebben niet door dat stress de onderliggende oorzaak is van hun ziekte.

Dat zijn met name mensen die meerdere klachten hebben, in meerdere stelsels van hun lichaam (ademhaling, spijsvertering, luchtwegen, nieren, klieren, huid etc.). Bij 2 of meer stelsels bestaat er een hele grote kans dat chronische stress de onderliggende oorzaak is. 

Is het makkelijk om de Stressologie methode te volgen? Heb je niet een enorme discipline nodig om met de Stressologie methode aan de gang te gaan?

Ik denk dat dat erg meevalt. Het beleven van stress is zo vervelend dat je ervan af wilt. Alleen, hoe doe je dat? Dat is voor veel mensen een vraag waar tot voor kort geen bevredigend antwoord op is gegeven.

Huisartsen weten er ook geen raad mee, kennis over stress maakt net als kennis over voeding geen deel uit van de opleiding geneeskunde.

Stressologie brengt met zich mee dat je bepaalde leefregels in acht moet nemen. Je zult bijvoorbeeld elke dag een aantal minuten moeten bewegen. Ook zul je bepaalde voeding en supplementen moeten gebruiken en andere voeding juist moeten laten staan.

Je ziet in de praktijk dat mensen die veel stress ervaren geneigd zijn slechter te gaan eten. Zo krijgen ze minder voedingsstoffen binnen en komen dus in een vicieuze cirkel terecht. 

Ik zou het eerder bewustzijn dat je er wat aan wilt doen willen noemen. Je kunt de vraag dan ook goed omdraaien. Als je niet in de gelegenheid bent er wat aan te doen dan weet je eigenlijk al dat je veel te veel stress hebt en in de gevarenzone zit.

Hoe weet je wanneer je in de gevarenzone zit

Mensen ervaren de stressklachten. Alleen weten ze vaak niet hoe dicht ze tegen een burn-out aan zitten.

Onze stressologen kunnen je testen en aangeven in welke fase je zit. We starten altijd met het meten van jouw fysieke en mentale stress, je stressbestendigheid, de mate waarin er sprake is van bijnieruitputting en of er sprake is van tekorten aan gelukshormonen.

Welke types zijn gevoelig voor chronische stress?

Mensen met een perfectionistische inslag,
vrouwen vanwege hun ingewikkelder hormoonhuishouding,
zogenaamde turbo types,
mensen die moeilijk nee kunnen zeggen,
mensen die zich voor elk karretje laten spannen, mensen die te veel van zichzelf vergen,
mensen die verkeerd eten en een verkeerd leefpatroon hebben,
mensen in stresserende beroepen zoals onderwijs en zorg,
mensen die weinig autonomie hebben in het werk, mensen die in beroepen werken waar veel met targets gewerkt wordt.

De lijst is haast eindeloos. 

Je kunt het ook geërfd hebben, als je ouders of grootouders veel last hadden van stress dan heb jij dat meegekregen, stress wordt via de genen doorgegeven, net zo goed als jij je stress door kunt geven aan je kinderen.

Stress gaat veel verder dan de meeste mensen denken.

Wat is het verschil tussen het boek, de online cursus en begeleiding door een stressoloog?

Het boekt reikt aan wat er allemaal mogelijk is.

De online cursus gaat nog een paar stappen verder, daar zitten ook veel fimpjes met uitleg in een een werkboek.

Een stressoloog werkt gericht in 3 fases aan jouw persoonlijke herstel via een herstelplan.
De eerste fase is fysiek herstel
De tweede fase is mentaal herstel
De derde fase is optimalisatie

Een aantal dingen geldt voor iedereen zoals voeding, beweging enzovoorts maar een hele hoop andere dingen verschillen per persoon. Wel geen trauma, wel geen vrouw wel, geen werk etc.

Voor iedereen is stress anders. Dat heeft er mee te maken dat iedereen een uniek immuunsysteem heeft. Je hebt ook een unieke darmflora en dat maakt dat je een andere hormoonhuishouding hebt qua serotonine bijvoorbeeld. Het is de kunst om voor iedereen uit te vinden wat voor hem of haar de optimale oplossing is.

Voor wie is de online training?

De online training is voor
- Iedereen die stressbestendiger wil worden, zodat je in staat bent om beter met stress om te gaan, en druk uit je omgeving (prikkels) beter kunt verdragen.
- Mensen die nu stress klachten ervaren maar nog geen burn-out hebben.
- En voor mensen die net een burn-out hebben en willen werken aan hun herstel.
- Daarnaast voor mensen die al langere tijd in een burn-out zitten en vinden dat het herstel te langzaam gaat.

Ik ga al naar een praktijkondersteuner of psycholoog

De Stressologie methode is altijd een aanvulling op de begeleiding/behandeling die je nu krijgt.

De online training is de meest uitgebreide training, het is altijd een aanvulling op wat je nu al doet.

Deze trainingen zijn ontwikkeld met onze jarenlange ervaring in het begeleiden van stress en burn-out klachten. Onze stressologen zijn gespecialiseerd in stress en burn-out klachten.

Daarnaast kan je 7 dagen per week, 24 uur per dag terecht in de online training, wanneer jij dat wilt.

Als ik veel stress ervaar, wat kan ik dan het beste doen?

Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies

Ga naar de pagina Contact en vul het contactformulier in.